10 en 11 maart 2012 ATV contest 6cm /portable

Fotoalbum index

  • Yaesu FT-897D
ATV contest 10-11 maart 2012 received stations

ATV contest op 10 en 11 maart 2012. Ik werkte uitsluitend op 6cm portable met een klein schoteltje op een statief. Hier foto\'s van de door mij ontvangen stations (in volgorde van tijd).

ATV contest 10-11 maart 2012 foto\'s

ATV contest op 10 en 11 maart 2012. Ik werkte uitsluitend op 6cm portable met een klein schoteltje op een statief. Een impressie van de situatie tijdens het nachtelijke experiment met Ton PE1BQE en later overdag op de uitkijktoren van de Doornse kaap.

ATV contest 10-11 maart 2012 Plaatjes die PE1BQE van mij heeft ontvangen in de nacht

Foto\'s van mijn ontvangen signaal door Ton PE1BQE, tijdens het 6cm ATV experiment in de nacht van 11 maart 2012

Deze ATV contest is eigenlijk mijn eerste contest waar ik aan mee heb gedaan. Op 11 september 2011 was ik ook al aanwezig, maar dat was meer een proef. 11 december kon ik helaas niet, dus was deze editie voor mij de uitgelezen kans om mijn 6cm portable setup uit te proberen. Vele uren soldeerwerk zitten er in, want ik heb veel moeite gedaan om de Airwave blikjes in een kastje te bouwen, waarbij bijna alle handige functies voor portable gebruik zijn meegenomen.

Mijn setup bestond nu uit: Airwave 500mW zender module, Airwave ontvangermodule (beide in één kastje ingebouwd met coax relais, semi rigid, meerstandenschakelaar en speciale voeding voor batterijgebruik). Als antenne gebruikte in een klein 5,7 GHz WiFi fabrieks-schoteltje met een gain van 21,8dBd (24dBi). De voeding werd verzorgd door tweemaal een 12V loodaccu van 2Ah, de monitor was een kleine TFT monitor en om de videosquelch te omzeilen heb ik de pas gebouwde “video sync generator” meegenomen (naar een ontwerp van PA0JBB, Electron december 2011). Alles was gemonteerd op een fotostatief.

De eerste verbinding met mijn 6cm portable setup was met Ton PE1BQE. Het was net na middernacht (locale tijd, 11 maart 2012) en ik was nog druk bezig in de shack om alles in een tas weg te bouwen. Die moest aan het statief gemonteerd worden. Dat allemaal ter voorbereiding aan de ochtend die voor de deur stond (ATV contest op locatie). De accu’s waren net opgeladen en alles hing nog aan losse draden. Toen hoorde ik Ton PE1BQE CQ roepen op 144,750 MHz, in verband met de al lopende ATV contest. De afstand tussen Ton en mijn shack is maar 5,3km. Ton heeft pas een nieuwe antenne voor 6cm op het dak geplaatst, dus ik vond het wel een uitdaging om te kijken of een verbinding mogelijk was vanuit mijn shack naar hem. Maar ik stond binnen en dat is op 6cm geen garantie op succes! Ik riep Ton aan en hem leek het experiment ook erg leuk.

Ton zette een signaaltje in de lucht (1,2W in een 27,8dBd schotel op het dak). Ik ben met mijn half afgebouwde statief met daarop het schoteltje gaan rondlopen door de shack (op zolder). Dat was al een uitdaging op zich, want alles hing nog los. Ik merkte al vrij snel een zwak signaaltje op in zijn richting door met een koptelefoon te luisteren op de videouitgang. Je hoort al een brommetje, nog voordat je video kunt onderscheiden op je monitor. Ideaal tijdens het uitrichten. Met veel moeite kon ik toch een B2 beeld van Ton ontvangen en ik kon al zijn cijfers voor de contest onderscheiden! Dat hadden we niet verwacht, want op 6cm kun je echt niet goed vanuit binnenshuis werken. Vrij zicht heb je al snel nodig.

Maar ik was toch portable bezig, dus ben ik met het statief door het huis gaan lopen. In de slaapkamer zag ik ook een B2 beeldje en in de woonkamer met wat moeite ook. Dat was helemaal bijzonder, want toen stond ik natuurlijk echt laag bij de grond. Toen ben ik in de tuin gaan staan. Het was al middernacht, dus ik moest dat zo stil mogelijk doen (de buren sliepen met het raam open, hi). Een B3 met veel moeite! Ton kon mij toen ook bijna ontvangen, het scheelde niet veel meer. Ik moest de antenne wel heel sterk naar boven kantelen en een paar centimeter verplaatsing had heel veel effect.

Als ik mijn straat uit loop, dan kom ik bij een grote rondweg. Daar staat veel minder bebouwing en ik heb een redelijk vrij pad richting het buitengebied, waar alleen maar een paar boerderijen staan. Daar ben ik dan ook maar naartoe gelopen. Er stonden wel veel bomen tussen zag ik. Met de koptelefoon luisterend naar de videobrom merkte ik één spot op, waar het signaal van Ton zeer sterk was. Dat was op een bruggetje, ca. 50m van mijn woning. Mijn hoogte was nu dus straatniveau, plus een statief. Ook op deze plek moest de schotel weer sterk naar boven gekanteld worden. Wauw, een B5 plaatje! En dat was wederzijds. Ook Ton kon mij met een B5 ontvangen.

Plaatje van mij ontvangen door Ton PE1BQE

We hebben vervolgens nog een gezellig QSO gehad midden in de nacht, ik op straat en Ton in de shack. Er kwamen nog twee zeer geïnteresseerde jongens voorbij lopen, die een lange tijd mee hebben staan kijken.

6cm ATV is bijzonder. Door de bebouwing kun je soms nog niet een halve kilometer halen, maar zodra je vrij zicht hebt gaat het heel erg goed en kun je soms tientallen kilometers overbruggen. Dit experiment met Ton was zo leuk, omdat het de mogelijkheden van portable ATV liet zien. Als je tussen objecten staat (bomen, gebouwen, etc), dan maakt een verplaatsing van centimeters al het verschil tussen een B0 en een B5. En dat was goed merkbaar tijdens deze verbinding.

De volgende ochtend
De volgende ochtend ben ik naar Chris PA3CRX gereden met mijn 6cm ATV setje (0,5W Airwave blikje en een 24dBi schoteltje). Chris stond op de uitkijktoren in Doorn (Doornse Kaap). Aangezien dit nog maar mijn eerste echte deelname was (op een test na op 11 september vorig jaar), wilde ik nog even voor zekerheid gaan. Zal alles werken zoals bedacht en gebouwd? Ben ik niet wat vergeten aan te sluiten? Ik had het alleen nog maar kunnen testen op de werkbank en gelukkig ook de afgelopen nacht met Ton PE1BQE. Maar op deze manier kon ik het nog mooi even vergelijken met wat Chris kon werken.

PE1RQM naast de schotel van PA3CRX (foto PA3CRX)

Maar het bleek prima te gaan en ik heb leuke verbindingen gemaakt met PE1BQE, PE1POA, PA1PAS, PA3CWS en natuurlijk PA3CRX die naast mij stond. PA3CWS was de grootste uitdaging om een verbinding mee te maken, gezien de afstand van 56km en het feit dat hij portable werkte vanuit Flevoland.

Volgende keer zal ik een plekje zoeken waar niemand anders staat. De luxe van zo’n hoge uitkijktoren als in Doorn zal ik dan niet hebben, maar dat is de uitdaging… Het vinden van de spots waar je meerdere personen kunt werken. En dat is op 6cm zeker niet eenvoudig!

Plaats een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.