Enkele jaren geleden (ca. 2007) hebben Stan PA8C (ex PD0LUR) en ik diverse Yagi’s gemaakt voor de 70cm band. We hebben diverse experimenten gedaan met verschillende dipolen en we hebben onderzocht welk ontwerp goed beoordeeld werd. Het hele verhaal van begin tot einde staat op Hamforum.nl. Let op, de eerste berichten zijn van het begin en naarmate het topic vordert, zie je ook steeds meer wijzigingen in ons uiteindelijke resultaat. Ga niet gelijk klussen al je niet de laatste reacties nog hebt gelezen. Even kort resumé:
Uiteindelijk bleek dat we erg tevreden waren met het DL6WU ontwerp. Op de site van VK6DJ staat een link naar de calculator die we hebben gebruikt voor het berekenen van de yagi layout. De dipool was een lastig verhaal: platstaf niet gebruiken, maar rond materiaal. Want platstaf is slap en het platte brede materiaal zorgt voor onvoorspelbaar gedrag bij plaatsing op de boom en de afstand tot de eerste director en de reflector.
Buigen van hol materiaal is lastig en massief materiaal is weer niet zo dik. Het Veron Servicebureau had hele mooie dipolen te koop voor 70cm yagi’s van mooi rond materiaal en met een mooie diameter. Op onze foto’s zijn die herkenbaar aan de goudkleurige gevouwen dipool. Ik verwacht overigens dat die niet meer verkrijgbaar zijn, maar daar moet je zelf maar even naar informeren. Mogelijk is deze Veron dipool in sommige yagi ontwerpen wat te groot.
Uiteraard kan je altijd nog zelf een dipool vouwen. Maar gebruik geen plat materiaal. Als balun hebben we een coax stub gebruikt van ca. 23cm (afhankelijk van verkortingsfactor van coax kabel) (zie ook Hamforum). Andere rekenmodellen dan DL6WU kunnen wellicht voorschrijven om geen balun te gebruiken.
15 augustus 2014: Lees hier een verslag op Hamforum over waarom ik weer een yagi wilde gaan klaarmaken. Voor het ontvangen van High Altitude Balloons voornamelijk.
17 augustus 2014: ik ben gaan meten met een portable ontvanger door een meetzender te koppelen aan de yagi met een signaaltje van slechts -100dBm en later -109dBm. Daarna met 50mW kijken of op de elementen voldoende RF energie aanwezig was, om een analoog metertje met een RF diode en een condensator uit te laten slaan. Bekijk hier de video:
Nog een paar foto’s:
Wat gaat er verder nog komen: meer foto’s en informatie als er nieuws is. En natuurlijk gebruikerservaringen. Dit bericht blijft daardoor dus meer een open blog, die heel af en toe geüpdatet zal worden. Kom nog eens terug :)