November 2014:
Voor mijn collega ben ik een vleermuis detector gaan bouwen. Het schema heeft hij zelf aangeleverd. Deze is een lange tijd geleden (ik vermoed in de jaren 90) ontworpen door de heer van Dijk en is gepubliceerd in het blad van de Vleermuiswerkgroep Nederland (VLEN). Hieronder volgt een fotoverslag met uitleg onder de foto’s. Maar laten we beginnen met het schema:
Fotoverslag:
Alle IC’s en de ultrasoon sensor heb ik op Ebay besteld. De ultrasoon sensor is van een iets ander type, maar de specificaties lijken niet heel erg verschillend.
Ik bouw weer alles op een gaatjes board. Dat is goedkoop en direct voorhanden. Toch kreeg ik wel steeds vaker het gevoel eens wat met fabrieksprinten te moeten gaan doen… Maar nu nog even niet!
Augustus 2015:
Het project was een beetje vergeten, ook omdat de schakeling maar steeds niet wilde werken. Testen was maar nauwelijks mogelijk, omdat het toen nog winter was. De vleermuizen vliegen dan niet rond.
Steeds leek het weer bij de CD4024 mis te gaan. Er kwam wel een soort blokgolf signaal uit de LM393 binnen op pen 1 van de CD4024, maar er kwam niets uit. Ik verdacht mijn CD4024 batch, mogelijk waren ze stuk. Maar op een breadboard leek hij prima te werken. Ik kon er een blokgolf in stoppen met een hogere frequentie en er kwam keurig een lagere frequentie weer uit. Nice… Het is toen een beetje blijven liggen, maar nu in augustus 2015, ben ik weer eens wat gaan meten.
Het pulsje wat uit de LM393 kwam, vond ik eigenlijk wel wat aan de lage kant (700mV). Bij nader inzien kon dat nooit genoeg zijn voor de Schmitt triggers in de CD4024. Dus zou het dan aan de LM393 liggen? Snel zag ik al wat raars op mijn print: R12 had ik niet van pen 3 naar ground, maar van pen 1 naar ground aangesloten! Oh oh, dat verklaart de kleine puls aan de uitgang van de LM393 naar de CD4024!
Na herstel zat er onmiddellijk meer leven in. Ik had weer een 40kHz ultrasoon speaker (een equivalent van de UST-40T) aangesloten op een functiegenerator. 40kHz instellen en het loeide uit de ontvanger (de UST-40R microfoon pikt dat perfect op).
De schakeling bleek trouwens erg gevoelig voor storing uit mijn computermonitor. Zodra ik de print in de buurt hield van deze monitor, dan hoorde ik enorm veel ruis en herrie. Ik kon dat met andere apparaten nog niet zozeer ontdekken, dus mogelijk zit er iets in mijn monitor in het frequentiegebied van de ultrasoon microfoon. Maar een afgeschermd kastje kan denk ik geen kwaad voor deze schakeling.
November 2015
Ik heb de schakeling nu in een kastje gebouwd, zodat ik de schakeling aan de collega kan geven om uit te proberen. Jammer dat het net winter is, dan zullen er waarschijnlijk geen vleermuizen hoorbaar zijn. Maar goed, het moest toch een keer afgebouwd worden :)