Dit artikel is bijgewerkt op: 16 januari 2015
Eind 2014 heb ik een Advantest R4131CN spectrum analyzer op de kop getikt voor een keurige prijs. Deze unit had een paar nadelen en er zijn een aantal te herstellen. Daar zal dit artikel voornamelijk over gaan.
Het rode pijltje (∇) in de onderstaande lijst geeft aan dat dit punt hersteld of aangepast is.
De nadelen van deze unit:
- Hij is 75Ω, al heb ik er een 50Ω converter bij gekregen die echter wel 6dB verlies oplevert. Zonder deze converter lijkt hij ook gewoon goed te werken met de meeste 50Ω bronnen, maar de afsluiting is dan natuurlijk niet perfect. ∇
- De drift van de LO’s is niet gecompenseerd in deze versie. Hij heeft een vrijlopende oscillator. Een nauwkeurige center frequentie uitlezing heeft hij dus niet (10MHz plus en minus). Er zitten zero adjust functies op, maar je merkt zelfs na 30 min opwarmtijd nog steeds een klein beetje drift. Het is dan niet zoveel meer, maar wel noemenswaardig. Sommige R4131 versies hebben een soort AFC (automatic frequency correction) die dat sterk compenseert, maar die van mij heeft die optie dus niet. Daar is weinig aan te doen.
- De behuizing heeft veel lakschade, maar gelukkig wel weer nauwelijks deuken.∇
- De beeldbuis geeft nu nog meer dan genoeg licht, maar de intensiteit knop staat al op 90%. Inbranden valt nog wel mee en is niet te zien als hij aanstaat.
- Deze Cable versie werkt standaard in dBµV eenheden. Dat is gelukkig wel te veranderen in dBm, alleen is de afronding voor het reference level (top) gebaseerd op dBµV geweest. Dus zie je soms wat achter-de-komma waarden voor de bovenste divisie. Dat is in de praktijk niet zo erg, gezien er een markermeting in zit.∇
- Geen (delta) markers, alleen een enkele markerweergave.
- Geen nummeric keypad. Frequentieinstelling is daarom wat lastiger als je grote stappen moet maken. Je moet dan de span groter zetten om grote stappen te kunnen maken.
- Hij heeft uiteraard geen tracking generator. Dat is een losse optie geweest en is erg kostbaar.
- Mijn model had niet meer de originele draaiknop (voor de optische rotary encoder). ∇
Leuke kenmerken van deze unit:
- 10kHz – 3,5GHz bereik
- Signaalverwerking is digitaal. Daardoor ook handige auto functies en max-hold, wat geheugen, etc. Ook uncal waarschuwingen als ik buiten zijn betrouwbare waarden zit.
- Goed level gekalibreerd: de vertikale uitlezing is nauwkeurig en de 10dB stappen kloppen nog precies (is iets bij te stellen met calibratiepot aan de voorzijde). Is ook in 2dB/div resolutie te zetten en zowel logaritmisch als lineair.
- Markermetingen hebben nog een paar extra functies (iets met ruismeting).
- IF instelbaar op 1, 3, 10, 30, 100, 300kHz en 1 MHz
- Videofilter instelbaar op 1, 10, 100, 300KHz en 1MHz
- Sweeper instelbaar van 5ms tot 100s
- Span instelbaar op waarden tussen ZERO SPAN en 4GHz
- 50dB ATT in 10dB stappen in te stellen. Met automatische levelcorrectie die goed werkt.
- Gevoeligheid viel me niet tegen, al zal dat in moderne units vast beter zijn. Signaaltje van -110dBm was goed te onderscheiden van de ruis met videofilter op 100kHz.
- Handige signal track functie voor marker.
Links:
Stap 1: converteren van 75Ω naar 50Ω
Dit was een vrij omvangrijke klus, maar was toch wel goed te doen. Deze klus staat in een afzonderlijk artikel beschreven, die hier te lezen is: link
Stap 2: lakschade herstellen
Deze unit heeft waarschijnlijk in een service bus gestaan van een CATV monteur. Vrijwel alle lak was beschadigd. Gelukkig waren de kappen niet heel erg ingedeukt. Dat was beperkt gebleven tot wat kleine pitjes.
Ik heb in een bouwmarkt (Karwei Leusden) gezocht naar lak en had het losse frontje meegenomen om een zo goed mogelijke kleurmatch te krijgen. Twee vriendelijke adviseurs/verkopers hebben me geholpen met kleurwaaiers etc. Het viel me op, dat de stellages in de winkel dezelfde kleur hadden. De medewerker zei, dat we dan waarschijnlijk van doen hebben met een RAL kleur. Dus toen we die kleurenwaaier gingen bekijken, was er inderdaad een match: RAL7044. Het kleurverschil was in dat geval echt minimaal en dat komt waarschijnlijk ook nog eens door de leeftijd van deze spectrum analyzer. Dus die kleur wilde ik graag.
Een spuitbus met RAL7044 was niet te vinden in hun collectie. Mijn ervaring met spuitverf is bovendien niet zo heel goed voor wat betreft de hechting. Zelfs met primer vind ik de toplaag te kwetsbaar en het gladde vind ik bij dit soort apparatuur niet zo mooi.
Gewone verf hadden ze ook niet in deze kleur. Ik wilde bovendien het liefst metaalverf. Ze konden wel (metaal)verf voor mij mengen in de kleurmachine. Ik moest dan wel een liter blik afnemen. Zoveel had ik niet nodig, maar het was niet anders. Het is een veelgebruikte kleur voor industriële apparatuur, dus dat komt nog wel eens weer van pas. Een voordeel van deze verf was wel, dat er geen afzonderlijke grondverf laag hoefde te worden aangebracht.
Om een mooie vlakke afwerking te krijgen, heb ik speciale verfrollers voor metaalverf gekocht. Voor de hoekjes had ik nog een penseeltje liggen.
Tip van Chris PA3CRX: voor kleine oppervalktes kun je ook met een stukje schuimrubber doen, door te “tamponeren”. Op het oppervlak duwen en dan weer lostrekken. Je krijgt dan een relief zoals bij mijn verfroller
Ik begon met de voorkant. Eerst heb ik de kappen verwijderd en heb ik het voorfrontje gedemonteerd. De beeldbuis, de connectoren en de knoppen heb ik afgeplakt met tape en papier. Het binnenwerk heb ik beschermd door een papieren cocon te maken. Ik wilde geen regulier plastic gebruiken in verband met de statische eigenschappen. De volgende foto’s zullen de werkzaamheden hoop ik verduidelijken.
Het begint met ontvetten. Daarvoor had ik metaalontvetter gekocht vanwege het blootliggende metaal in mijn geval. Andere middelen zijn ook bruikbaar (zoals thinner). Altijd de ontvetter verwijderen met een schone licht vochtige doek.
Handschoenen zijn echt aan te raden met dit soort werkzaamheden
Toen moesten de resten lak worden verwijderd. Dat stond op het punt om los te laten en het zou onregelmatigheden opleveren in het eindresultaat.
Eerst heb ik verfafbijter aangebracht met een kwast.
Dat laten inwerken en daarna met divers gereedschap de grove delen verwijderd, zoals een plamuurmes. Een vlak mes was handig om in de hoeken nog wat af te steken. Met fijnkorrelig schuurpapier zijn de laatste resten verwijderd. Ik heb er steeds op gelet dat er geen metaalpoeder op de printplaten terecht zou komen. Regelmatig afnemen met een licht vochtige doek is aan te raden. Veel werd ook afgevangen door delen blootliggende tape.
Nogmaals gereinigd (schoongemaakt, ontvet, ontvetter verwijderd, op laten drogen). Daarna kon de eerste verflaag aangebracht worden. Dat heb ik ik met een kwastje gedaan, om ook in alle hoeken te komen. Het resultaat werd mij niet vlak genoeg, maar dat zou misschien in de tweede laag nog beter worden dacht ik. Na een nachtje drogen is een tweede laag aangebracht (licht opschuren). Het werd wel iets gladder, maar de verf vloeit niet heel makkelijk uit. Misschien had ik het beter iets kunnen verdunnen met terpentine, maar ik wil ook de dekking niet aantasten.
Na nachtje drogen nogmaals licht opgeschuurd (heel fijn schuurpapier, 600 korrel ongeveer) en nu een laag aangebracht met de speciale metaalverfroller. De hoekjes kon je daarmee niet bereiken, maar die waren al mooi gedekt in de vorige verfsessies. Ik merkte wel, dat het beter was om de verfroller niet teveel te laten verzadigen met verf. Heel dun werd mooier, omdat er anders constant luchtbelletjes gingen zitten in de dikke verflaag en deze bovendien ging druipen.
Na deze verfroller laag was de dekking mooi glad geworden. De verfroller gaf bovendien een klein relief in het eindresultaat, wat er wel professioneel uitziet. Dat vind ik vaak nog een extra nadeel van spuitbussen; het wordt zo onprofessioneel glad. Het is geen auto!
Terwijl de voorkant verder kon uitharden (dat heeft echt veel tijd nodig, pas goed op), kon ik verder met de kappen.
Die kappen heb ik geschuurd met ca. 120 korrel schuurpapier op een kleine schuurmachine (zo’n muisvorming ding). De kappen zijn ook weer met de speciale metaalverfroller gelakt. Eén laag was voldoende, want de roller dekt veel beter dan een spuitbus.
Het drogen van de verf kostte wel enkele dagen. De verf hardt daarna nog steeds verder uit. Ik heb de lak dus nog met enige voorzichtigheid behandeld tijdens het monteren.
Het relief van de verfroller vind ik heel mooi. Dit krijg je alleen als de verfroller niet teveel verzadigd is.
Stap 3 – Nieuwe knop zoeken
Dit klinkt misschien vrij onbelangrijk, maar de knop die als vervanger op mijn unit was geplaatst was vergeeld en was niet mooi. Gelukkig had ik eerder een paar knoppen gekocht op een radiomarkt. Er zit geen uitsparing in voor de vinger (om snel rond te kunnen draaien), maar mijn model is ook prima geschikt.
Klaar!
(al zou ik nog eens wat mooiere stickers kunnen plakken op het frontje).