Een UV filter is een rond glaasje met een ring, die je aan de voorkant van een objectief (“lens”) kunt schroeven. Dit wordt hoofdzakelijk om drie redenen gedaan, welke hier beschreven zullen worden.
1 – Filteren van Ultra Violet (UV) straling uit het zonlicht
Licht wordt uitgezonden als elektromagnetische straling en omvat het voor ons zichtbare spectrum met golflengten van rood t/m violet (780nm t/m 380nm). Ofwel alle kleuren van de regenboog. Maar buiten deze grenzen van wat wij zien, gaat het nog wel even door. Dat is voor ons onzichtbaar licht, zoals infrarood aan de ene zijde en ultra violet aan de andere zijde. De meeste afstandsbedieningen werken overigens met infrarood licht. Wij zien het niet, maar het is er wel!
Een camerasensor kan ook een bredere bandbreedte waarnemen dan wat wij met ons oog zien aan golflengtes. Hij is zodoende dus ook nog een beetje gevoelig voor ultraviolet licht (golflengtes kleiner dan 380nm). En als dat tijdens een zonnige dag op de sensor valt, dan gaat de sensor dat registreren als een waas op je mooie kleurenfoto’s.
Daarom is er een filter nodig die deze golflengtes filtert.
En hoe zit het dan met de andere kant van het spectrum?
-> Nabij Infrarood (NIR) licht (golflengtes groter dan 780nm) wordt al gefilterd door een filter die voor de sensor is aangebracht. In de camera dus.
2 – Bescherming van het objectief
Een goed UV filter filtert nauwelijks iets in het zichtbare lichtspectrum. Je kunt een nadelig effect van dit filter niet, of hooguit zeer gering, terugzien in de foto’s. Daarom kan een UV filter altijd op het objectief geschroefd blijven. Het dient dan bovendien als bescherming voor het voorste lenselement.
3 – Waterdichtheid professionele objectieven
Veel professionele objectieven zijn spatwaterdicht, mits er een filter gemonteerd is. En ook hier kan een UV filter voor gebruikt worden. Informeer goed of het model wat je op het oog hebt deze waterdichtheid kan garanderen.
Maten
Aangezien objectieven onderling verschillende maten voeren voor de filterring, zijn UV filters te koop in verschillende diameters. Het prijsverschil tussen bijvoorbeeld een 72mm en een 55mm is groot, omdat het glasoppervlak veel groter is.
Goedkoop of duurkoop? Wat zijn de verschillen?
De prijzen van UV filters variëren van ca. €5,- tot €100,-. Eén oorzaak van een hogere prijs kan de maat zijn. Grotere maten UV filters zijn veel duurder. Maar er zit ook nog wel wat verschil in de kwaliteit van het glas en het filter zelf. Reviews en advisering tijdens verkoop kan je mogelijk helpen bij de overweging welk model je aan kunt schaffen.