Mijn zwager is vrijwilliger bij stichting ééndiabetes.nl. Deze stichting behartigt de belangen van jong volwassenen met diabetes type 1. Voor de website van deze stichting, maakt hij regelmatig instructievideo’s en interviews met een EOS-550D fotocamera op videomodus.
Een grote klacht was de geluidskwaliteit van de ingebouwde microfoon van de camera. Dat komt omdat de microfoon ver van de sprekende personen verwijderd zit, terwijl de microfoon ook nog rondom gevoelig is. Ook beschikt de camera over een Automatic Gain Control (AGC) circuit. Dat kun je zien als een automatische opnamevolume regeling. Tussen de woorden door wordt daarom de omgevingsruis enorm versterkt. Dat was in de standaard camerafirmware niet uit te schakelen. Later meer daarover, want dat bleek op te lossen.
Voor deze geluidskwaliteit problemen moest dus wat bedacht worden. Het budget van de stichting is beperkt, anders konden we wel dure draadloze systemen kopen met perfecte dasspeld microfoons. De uitdaging was dus, om met beperkte middelen een goede opnamekwaliteit te bewerkstelligen.
In grote lijnen ben ik aan de slag gegaan en heb het volgende gedaan:
- Opnamerecorder van mij getest en afgeregeld.
- Twee dasspeld microfoons gemaakt van kleine goed klinkende elektret microfoon kapsels, die ik nog had liggen.
- Wegens het beperkte budget zijn we niet draadloos gaan werken, dus lange verlengkabels van goede kwaliteit.
- Eén microfoon bestaande uit een groter elektret kapsel (met nóg iets betere geluidskwaliteit) omgebouwd tot eenvoudige handmicrofoon voor een reporter.
- Windkap voor deze handmicrofoon.
- Camerafirmware uitgebreid met Magic Lantern (wauw!)
Uitgangspunt van deze opnamesessie, was een interview waarbij twee personen in beeld te zien zouden zijn. Ik had anderhalve week om wat te maken. De geïnterviewden zouden zittend deelnemen aan de opname. Dus konden we ook wel met een bedraad systeem uit de voeten. We hadden niet de beschikking over mooie studiomicrofoons en richtpijpen, dus heb ik gekozen voor elektret microfoons en ongebalanceerd audio. Daar had ik namelijk alles voor in huis, om een leuke set mee samen te stellen.
Opnamerecorder M-Audio Microtrack-II
Deze gebruik ik wel vaker voor allerlei audio-opnames. Een handige portable recorder, die kan opnemen in WAV (96kHz, 24bit maximaal) en MP3. Ingangen zijn: twee keer analoog, gebalanceerd (1/4″ TRS) en ongebalanceerd (1/8″ jack) en één keer digitaal (S/P DIF). Het ingangsniveau kan traploos ingesteld worden van line-level tot microfoon level +60dB. Verder zitten er nog een ongebalanceerde line uitgang op en een hoofdtelefoonuitgang. Veel aansluitingen dus voor zo’n kleine recorder.
Twee dasspeld microfoons
Die heb ik gemaakt van kleine goed klinkende elektret microfoon kapsels, die ik nog had liggen. De kapseltjes zijn oorspronkelijk gebruikt in een T-microfoon, behorende bij bovenstaande recorder. De kapsels pasten precies in de achterkant van een 3,5″ jackplug. Handig, want die plug kon gelijk dienst doen als… plug! Om precies te zijn om de microfoons op een verlengkabel te kunnen aansluiten.
Verlengkabel
We wilden vanwege het beperkte budget geen draadloos systeem gaan aanschaffen. Bovendien was de tijd beperkt en zouden de geïnterviewden toch alleen maar zitten. Dus heb ik deze kabel gemaakt. De kabel is niet erg dik, maar wel van een goede kwaliteit.
De lengte is ongeveer 5 meter en de pluggen kunnen gebruikt worden om de kleine microfoonkapsels in te klikken. Deze pluggen kunnen dan op borsthoogte aan de kleding worden bevestigd.
De knijper is bevestigd met lijm.
Een microfoon bestaande uit een groter elektret kapsel
Met nóg iets betere geluidskwaliteit, omgebouwd tot eenvoudige handmicrofoon voor een reporter. Deze komt letterlijk uit de junkbox. Daar lag dit kapsel al voor jaren. Geen idee waar hij uitgekomen is.
Ik was blij verrast toen ik de geluidskwaliteit hoorde.
Windkap voor bovenstaande microfoon
Een elektret is erg gevoelig voor windgeruis. Daarom heb ik deze windkap gemaakt. Deze past precies om de behuizing en de vatting is gemaakt van rubber. Dat was een soort ring, die ik nog in de junkbox had liggen.
Camerafirmware uitgebreid met Magic Lantern
De AGC (automatisch opnamevolume regeling) in de EOS-550D was erg vervelend. een zeer korte releasetime en een makeup gain van tientallen dB’s, maken het audio erg onrustig tussen de woorden door.
Kijk op Magic Lantern om meer te weten te komen over deze firmware uitbreiding. In het kort komt het er op neer, dat je eerst een kleine firmware update doet, wat niet meer is dan de huidige firmware de opdracht te geven om een file op de SD kaart mee te booten tijdens het opstarten. Op de SD kaart komt de Magix Lantern file te staan, die wordt meegeladen tijdens het starten (inschakelen) van de camera (add-on). Als je weer de originele functies wil, haal je die file eenvoudig van de SD kaart af.
Het cameramenu blijft er verder hetzelfde uitzien, maar in een speciaal submenu komen extra functionaliteiten te staan. Fantastisch! En voor ons de belangrijkste features: handmatige opnameniveau’s en geen AGC.
Dus de volgende keer kan de camera gewoon als recorder worden gebruikt, in plaats van de eerder genoemde Microtrack. Want de opnamekwaliteit van de EOS-550D bleek nu erg goed.