Ik was een een video sync generator printje aan het testen voor Renny, door te metingen te doen met een Philips PM5665 waveform monitor (fantastisch ding trouwens!). Met een kleurenbalk generator kon ik op deze manier mooi de prestatie meten van de videoversterkers en kon ik wat kleine aanpassingen doen, om de frequentiedoorlaat nog wat vlakker te krijgen. Toen de hele boel lekker stond op te warmen voor de test, was het ineens plof! Zo’n typische plof die alleen bij elektronica kan voorkomen. Een alarmerende plof voor ons :)
Gauw keek ik om en zag dat de waveform monitor nog wel gewoon werkte. De labvoeding die het testprintje moest voeden stond ook nog rustig in zijn veilige stand, niks stroombegrenzing. Direct de stroom uitgeschakeld en op dat moment werkte de waveform monitor nog steeds! Nee, niet met beeld, maar als rookmachine! Goedendag wat een stank!
Ik vond het wonderlijk dat er zoveel rook uit kon komen, terwijl hij nog wel gewoon beeld gaf op het moment dat ik omkeek (vlak voor het uitschakelen van de stroom). Dan kon het eigenlijk al niet de voeding wezen, iets wat je wel verwacht met een plof en veel rook. Je verwacht al snel een dikke condensator als je zo’n plof hoort. Iets van een elco en vooral die dikke in het voedingsgedeelte kunnen wat last krijgen van degradatie in de loop van jaren. Temperatuur is daar debet aan.
Maar als een elco ploft, dan komt er eerder een chemische lucht op je af. Iets wat je overigens ook niet wil inademen (eerst luchten!). De rook van deze plof had een papier-houtachtige geur en de rook was gewoon wit. Geen elco dus?
Gelijk apparaat geopend en daar kwam me nog even een rookwolk tegemoet! Die was in de behuizing blijven hangen. Raam open en maar op onderzoek uit…
Gelijk achterin begonnen, want daar zat de voeding. Dikke elco’s waren inderdaad niet bol gaan staan en er was ook geen diëlectricum gaan lekken. Verder kijken… Oeps! Kijk deze eens bol staan:
Dit is een EMI (electromagnetic interference) supressor. In Jip en Janneke zou je het een soort filter kunnen noemen tegen elektromagnetische storing. Het is gewoon een robuuste condensator van 100nF, die tegen de hoge lichtnet spanning kan.
Volgens de datasheet heeft deze condensator allerlei brandwerende materialen en is hij een soort van zelfherstellend. Eeh, deze keer niet! Hij is gewikkeld met gemetalliseerd papier (ah, vandaar die geur!). Dit papier is ook geïmpregneerd in een brandvertragend of branddovend middel. En dat is in dit geval maar goed ook. Want anders was deze wel in de fik gevlogen. Nu heeft hij gewoon enorm staan smeulen en dat verklaart de grote hoeveelheid rook.
Op zoek naar een nieuwe:
Wie wat bewaard heeft wat.
De reparatie leek in de eerste instantie niet zo eenvoudig. De printplaat was niet goed toegankelijk, zonder het hele apparaat te moeten demonteren. Ik had daar niet zo veel zin in, dus ging ik kijken of ik er op een andere manier bij kon komen.
Door 4 schroeven los te draaien, waarmee een deel van de complete printplaat was vastgezet, kon ik vervolgens de print voorzichtig iets buigen. Op deze manier kon ik er precies bij met de soldeerbout. Ik had geluk dat het onderdeel op de rand gemonteerd was.
Na het verwijderen van de defecte C, werd mij duidelijk dat hij behoorlijk heeft staan braken op de print. Dat moest dus eerst schoongemaakt worden.
De defecte C in closeup:
Nieuwe C geplaatst (zelfde soort, niet zomaar een 100nF natuurlijk):
En blij is de Waveform monitor weer! Operatie geslaagd.