Veel amateurballonnen gebruiken een Vaisala RS41 als payload. Die zijn eenvoudig om te programmeren met een open-source firmware. De huidige versies heten “next-generation“). Vaak zie je rond Nederland twee frequenties gebruikt worden, die de sonde om en om gebruikt om met 4FSK mode (Horus Binary V2) de telemetrie uit te zenden. Dit zijn 434.7125 en 437.600MHz. Je kan een ontvanger afstemmen op één van deze frequenties, maar beiden monitoren kan natuurlijk ook.
Dit doe ik met mijn SDR ontvanger van SDRplay. Die kan met virtuele receivers (VRX heet dat in SDRuno)) de twee frequenties afzonderlijk ontvangen. Voorwaarde is wel, dat je een breed genoeg stuk spectrum sampled om beide frequenties tegelijkertijd te kunnen samplen. Ik gebruik 6MHz. Deze methode gebruik ik als ik één antenne gebruik.
Maar je kan ook twee verschillende antennes gebruiken. Ik zou in dat geval mijn RSPduo in DUAL mode kunnen zetten, om deze twee tuners heeft. In dat geval hoef je ook niet zo breed te samplen en kan ik zelfs nog wat winnen op het gebied van selectiviteit. Ik zou ook één SDR sessie kunnen gebruiken en een losse ontvanger, zoals bijvoorbeeld de IC-9700. Of welke combinatie dan ook.
Waar het in elk geval op neerkomt is, dat je twee separate audiostreams overhoudt. Waar dit uitkomt, is je eigen keuze. Met meerdere virtuele receivers in je SDR sessie, kun je virtuele audiokabels gebruiken. Ik heb VBCable en Voicemeter tot mijn beschikking, maar er zijn nog wel meer varianten van verschillende makers (Breakaway pipeline bijvoorbeeld).
Je kan meerdere HORUS sessie starten. Let goed op welke (virtuele) geluidskaart je toewijst aan welke sessie. Het “Radio Dial” veld kun je wijzigen wanneer je wil. Je hoeft niet steeds “Re-Upload station info” te klikken. Maar zodoende kun je anderen laten weten welke frequentie je ontving tijdens het decoderen van een packet.
Beide sessies kunnen gewoon uploaden naar Sondehub. Maar ga geen dubbele sessies draaien op één frequentie, want dat haalt de statistieken onderuit (de plots weergave vanuit Sondehub). Dit is niet eerlijk naar andere stations, die de prestaties willen kunnen vergelijken.