Mijn naam is Tjalling en woon in Leusden samen met mijn partner. Ik ben geboren in Friesland in het jaar 1977. Sinds 2001 woon ik in de ook zo mooie provincie Utrecht. Op deze pagina zal ik mij beperken tot de radiohobby in mijn leven.
Een korte historie van mijn radiohobby
Ik ben geboren in Grou en daar is ook de radiohobby begonnen. Ik had als kind al interesse in de radiogolven. Eigenlijk helemaal zelf ontdekt toen, want niemand in mijn omgeving had een zendmachtiging, of affiniteit met de radiohobby. Als kind op de basisschool liep ik al naar dakantennes te kijken, want niemand had toen nog een centrale antenne installatie (kabel TV) in ons dorp. Ook radio’s en muziek vond ik reuze interessant en het blijkt zelfs dat ik als kruipende baby de telefoonstekker er steeds uit wilde trekken. Dat vond ik blijkbaar toen al interessant!
1987 – Toen ik een jaar of 10 was, draaide ik wat over de FM band en hoorde daar wat vreemde uitzendingen. Niet alleen muziek, maar ook rapporten, die piraten met elkaar aan het uitwisselen waren. Ik wist niet wat dat was, maar was heel erg geïnteresseerd. Na die tijd begon ik dat steeds beter te begrijpen en zat ik al mijn tijd die ik vrij was achter de radio te luisteren. Ik begon radio’s te kopen op rommelmarkten, ik legde lange draden (“antennes” naar mijn mening van toen) uit het raam en mijn buurjongen had even later een klein 10mW FM zendertje op 108 MHz. Ik was daar helemaal gek van. Ook ontdekte ik, dat een FM radio een draaggolfje produceerde (de local oscillator) op een andere FM radio. Ik had mijn eigen zendertje! Ik prikte met een draadje op allerlei contactpuntjes op de print van de radio tot ik een sterker signaal kon ontvangen in een andere slaapkamer. Ik kon de local oscillator zelfs moduleren door het audio van mijn walkman te prikken op het printplaatje van de radio, tot het audio redelijk goed klonk, hi. Waarop ik de oscillator moduleerde wist ik niet, maar door zo te testen en te spelen werd ik langzaam maar zeker wijzer. En ja…. er ging natuurlijk ook weleens wat kapot…
Ik was helemaal blij met mijn eigen zendertje en met een lange draad uit het raam kon zelfs mijn buurjongen mijn zendertje nog ontvangen :) Nou ja, zendertje…
Verder had ik walkietalkies op de 27MC band waarmee ik met een ander buurtgenootje kon praten, muziek draaien, etc. En ik heb zelfs een ontvangertje uit een radiografisch autootje aangesloten op een audioversterker, weer door met draadjes te prikken :) Ach, allemaal laagspanning… wat kan er gebeuren he :) Overigens waren die radiografisch bestuurbare auto’s wel mijn favoriete speelgoed, juist vanwege die draadloze bediening met RF. Ik had natuurlijk allang door dat dit op 27 MHz zat, want de pieptoontjes waren ook te horen op de walky talkies die ik eerder beschreef. en het stond op die leuke metalen busjes, die in de apparatuur verwerkt was. Ik weet nu, dat dit kristallen zijn.
1990 – Rond mijn 13e levensjaar was er een iets oudere jongen op dezelfde school die een 27MC CB bakkie had. Ik had er al eens iets van gehoord, maar dit had wel heel erg mijn interesse.
1993 – Pas rond mijn 16e kocht ik een wereldontvanger waar ik ook CB op kon ontvangen. Ik woonde inmiddels in Heerenveen en daar was een hele leuke vaste club actief. Achteraf gezien was mijn ontvanger een erg slechte en ook nog AM, maar ik heb daar wel heel veel plezier aan gehad. Uren en uren heb ik daarop zitten luisteren. 27MC was toen nog een drukte van belang. Ik kende iedereen al, nog zonder dat ze mij gesproken hadden :)
Ik wilde ook praten! Ik had al een DV-27 mobiele antenne gekocht die ik primitief had aangesloten op mijn wereldontvanger. Mijn walkietalkies zaten precies op kanaal 14 van de 27MC band en niet eens op een tussenkanaal. En daar zaten ook die mensen te praten!
Ik had de DV-27 wat aan die walkietalkie geprutst en deed met trillende handen mijn eerste oproep. AM gemoduleerd en met een heel klein zendvermogen en de antenne straalde ook nog nauwelijks door de manier van aansluiten. Ondanks dit hoorde een jongen van mijn leeftijd erg dicht in de buurt, mijn kleine signaaltje en hij kon de AM modulatie toch met heel veel moeite verstaan op zijn FM ontvanger. Hij dacht dat hij aan het DX-en was en mijn hart klopte in mijn keel. Spannend! Toen ik hem zei waar ik woonde en hoe ik werkte, hoorde ik een hard gelach (weg spanning…) en hebben we afgesproken om elkaar te ontmoeten. Dat was mijn introductie in de 27MC.
Ik kon van hem een oud 22 kanaals bakkie kopen en dat was helemaal het einde natuurlijk. Tot ergernis van mijn ouders natuurlijk, want er moest ook een betere antenne komen. Van een “storm” antenne (werkte slecht) tot later een GPA, GPS, of wat voor naam dan ook. Mijn shack was primitief in de schuur gebouwd, want mijn ouders vonden mijn spulletjes maar rommel.
Op de 27MC heb ik ook een hoop technische experimenten gedaan. Zoals ook packet radio, wat toen nog een veel gebruikt communicatiemiddel was en met de call CB1TBO zat ik veel op BBS-en en ik had een eigen PMS draaien, wat meer een persoonlijke BBS geworden was.
1996 – In de loop van 1996 (ik was inmiddels 19 jaar) werd ik door een klasgenoot (Dennis, nu met call PA4DEN) aangespoord mij op te geven voor de cursus voor het zendamateurisme van Bastiaan PA3FFZ in Wolvega. Het werd een spoedcursus, want iedereen op de cursus had al de basiskennis in huis.
1997 – In april 1997 hebben wij onze C machtiging gehaald (wat nu de full-license is, F). Voor mij was PE1RQM dus een feit! Deze roepletters zijn toegewezen door het Agentschap Telecom. Dennis heeft later nog de A machtiging gehaald (morse eis dus). Ik woonde nog bij mijn ouders en we waren inmiddels verhuisd naar Oldeholtpade.
1998 – Ik ging het huis uit en kwam in een leuk flatje te wonen in Wolvega. Vier etages hoog was het gebouw en daar kon ik vrij eenvoudig mijn Comet GP-3 dualbander en een 27MC antenne opzetten. Dat werkte erg goed en ik was daar vrij actief op 27MC, VHF en UHF.
2002 – Ik verhuisde naar een flat in Zeist, vanwege QRL. Tussen 2002 en 2006 was ik niet zo actief met het zendamateurisme. Dat kwam ook omdat de mogelijkheden in die flat niet zo groot waren. Veel storing en weinig ruimte voor antennes op het balkon. Bovendien bleef ik last houden van een enorme dode hoek vanwege de flat. Een voordeel was wel, dat ik op de 11e verdieping woonde en dat was 30m boven het maaiveld!
Ik onderhield wel leuke contacten en was daarom niet volledig uit beeld verdwenen.
2006 – In 2006 was de winterslaap weer een beetje voorbij en ben ik wat meer op zoek naar activiteiten gegaan op andere locaties, waar ik beter kon zenden dan thuis in de flat.
Het jaar 2006 was dus eigenlijk een jaar waar ik ineens weer kwam opdagen. 27MC is vaarwel gezegd en ik ben me volledig gaan richten op het zendamateurisme. In het begin van 2007 heb ik het initiatief genomen om deze website te maken, zie volgende paragraaf.
2007 – Deze website opgericht (pe1rqm.nl) met daarin ook een experimenteel forum. Gewoon omdat ik het leuk vond om met die webtechniek te werken. Dit was ook het eerste jaar dat ik een eigen webserver had. Op deze server werden en worden diverse websites gehost. Lees hier meer over de servers die ik heb gehad.
2008 – Het forum op pe1rqm.nl werd groter en daarom is ervoor gekozen om het forum een eigen domeinnaam te geven. http://www.hamforum.nl is toen opgericht.
2009 – Verhuisd naar Leusden. De radiohobby maakte een pauze mee vanwege klussen en drukte in het nieuwe huis. Deze website werd ook maar beperkt bijgewerkt in die tijd.
2010 en 2011 – Fotografie ontdekt en daar ook wat mee gaan spelen. Samen met mijn zwager hebben we een website opgericht: http://www.terrapixel.nl. In 2011 hebben we de website http://www.fotoreflex.nl opgezet, waar we fotografie-techniek bespreken in diverse artikelen.
Deze website (pe1rqm.nl) is in april 2011 vernieuwd en draaide sindsdien met WordPress (een CMS systeem). Net als bovenstaande websites. Deze website zal nu veel sterker kunnen groeien, omdat content plaatsen veel gemakkelijker is geworden.
De radiohobby trekt weer aan. Ik ben druk aan het nadenken over hoe ik de antennemast ga plaatsen. Type vergunning, of alleen een buisje tegen de gevel? We gaan het zien.
2012 – Ik doe steeds meer ATV (amateurtelevisie) activiteiten tijdens velddagen, contesten, etc. en dan vooral portable ATV.
Verder is de webserver van (onder andere) deze site vernieuwd (deze staat hier thuis) en er wordt meer en meer gepubliceerd op deze site.
2013 – Zelfbouwen en meten aan schakelingen ben ik steeds meer gaan doen. Ik ben begonnen met het uitbreiden van mijn meetinstrumenten. Ik ben dit ook steeds vaker gaan “bloggen” op deze site, zoals in de link hierboven te zien is. Ik ben ook meer contact gaan zoeken met andere zendamateurs en radiovrienden. Zo kom ik wat vaker op de verenigingsavonden en toon ik mijn interesse in deelname aan activiteiten.
De interesse in fotografie is een beetje gaan liggen…. Zulke dingen gaan op en neer.
2014 – ATV krijgt een boost door meer betrokkenheid bij de PI6ATS repeater en alle vrienden daar omheen. Zelfbouw gaat nog steeds lekker door en mijn interesse in HAB (alleen ontvangen), weerballonnen, etc groeit sterk. Ik heb ook wat nieuwe meetapparatuur aangeschaft.
2015 – Het schrijven van artikelen gaat lekker door en de site groeit daarmee steeds verder. Ik ben af en toe ook bijdragen gaan leveren aan het DKARS magazine en probeer ik de ATV rubriek van Chris in de Electron zo nu en dan te steunen met wat aanvullende informatie en testen of zelfs een artikeltje. Ik miste de jeugdactiviteiten en de meerwaarde van het uitleren van de techniek. Ik ben daarom aangesloten als begeleider bij “DJO / De Jonge Onderzoekers” in Amersfoort. Naast elektronica zal ik ook proberen om de jongeren wat van RF te laten zien.
2016 – Ik geef wat meer prioriteiten aan mijn rol bij de DJO (De Jonge Onderzoekers Amersfoort). Ik ben ook gevraagd om in het bestuur plaats te nemen. Mogelijk komen er daarom wel wat meer DJO achtige artikelen op deze site. Ik ga namelijk ook artikelen schrijven voor hun website en digitaal krantje.
2017 – Ik ben inmiddels voorzitter bij stichting De Jonge Onderzoekers in Amersfoort. Aan de artikelen op deze site is daar nog weinig van te merken. Vanwege een verhuizing van de locatie van de stichting zijn die plannen wat doorgeschoven. We zijn ook een spelprogramma aan het ontwikkelen en daar moet veel apparatuur voor ontworpen worden. Vanuit de hobby zendamateurisme hebben ATV projecten wat meer aandacht gekregen, vanwege de samenwerking met David PE1MUD. Een populair product is de Syncsmurf2.
Naast de bekende elektronica en zendamateur gerelateerde artikelen, zal ik ook wat meer gaan schrijven over 3D printen en het maken van dingen in mijn nieuwe werkplaats.
Jaarlijks deelnames
Sinds 1995 ben ik in Steenwijk aanwezig tijdens de JOTA. Dat is altijd in het derde weekend van oktober. De laatste jaren meer als operator, daarvoor hield ik me met name bezig met het verwerken van de log-gegevens, QSL kaart ontwerp en foto/video ondersteuning. ATV (amateur televisie) is het onderdeel, waar ik me het meeste mee bemoei. Momenteel lever ik dan ook de meeste apparatuur voor ATV tijdens de JOTA.
Tussen 2008 en 2010 heb ik mijn medewerking verleend in de groep van zendamateurs tijdens de Doe-Techniekdag te Zwolle op de openbare basisschool “De Octopus”. Dit wordt niet meer in deze hoedanigheid georganiseerd.
In 2007 en 2008 ben ik als operator actief geweest bij PA6ZST voor de PACC contest. Deze groep is inmiddels opgeheven vanwege een verhuizing van de organisator.
En ik geef een ATV tintje aan Andries zijn activiteiten, zoals de “Black Trousers Ham Radio Event“, de “Molen- en gemalendag bij Den Olden Florus” en de “Open Monumentendag bij Den Olde Florus“.
Contact
Wil je meer weten? Of wat dan ook…. Neem dan gerust contact met mij op.
Hallo,
Mijn naam is Henk ik woon in Pijnacker en ga op 24 juni Novice examen doen.
Momenteel luister ik met mijn Yaesu FT817nd en deze antennes.
De Sigma SE HF-360 vertical Type End fed verticale antenna -Frequentie TX/ 3.5 –52MHz (with ATU) RX/ 1.8 –55MHz (with ATU) -Max power 400 Watts -Impedantie 50 Ohms -Connector SO-239 – lengte 5.5 meter
Voor de 2 m en 70 cm de Comet CA-2X4CX
Als het lukt om toeslagen voor mijn Novice ga ik eerst met Yaesu aan de slag. Op het gemak zoeken naar een leuke basis set met dezelfde frequenties als de Yaesu alleen meer vermogen.
Mijn vraag gaat over antennes.
Wat is beter, de verticale Sigma antenne of een draad spannen?
Voor de 2 m en 70 cm wil ik de Diamond x300 n aanschaffen.
Zou jij mij als beginnende amateur kunnen adviseren?
Gr Henk