Racal Dana 1992 universal counter – onderhoud

Op de Dag van de Radioamateur in Apeldoorn van 1 november 2014 heb ik een mooie frequentieteller / universele counter gekocht. Een mooi apparaat met als bouwjaar januari 1993. Deze counter kan tellen van DC tot ca. 160 MHz (100 MHz gegarandeerd) en er is een extra ingang aanwezig (prescaler ingang) om te kunnen meten van ca. 20MHz tot 1400 MHz (40-1300 MHz gegarandeerd). De counter deed het gelijk al goed en de knopjes werkten ook nog naar behoren (een bekend euvel van deze serie). Alleen was er na verloop van tijd een brom te horen in de behuizing. Hoe dan ook leek het me verstandig, om de counter eens een onderhoudsbeurt te geven.

Racal Dana 1992 universal counter
Racal Dana 1992 universal counter front

Racal Dana 1992 universal counter
Racal Dana 1992 universal counter achterzijde

 

Beschrijving
De behuizing voelt lekker zwaar aan. Het chassis is behoorlijk stevig. De kapjes zijn echter wel weer van vrij dun metaal gemaakt. De binnenkant ziet er verzorgd uit. De opbouw is keurig en er was nog niet veel vuilaanslag aanwezig. Dat komt mede dankzij het ontbreken van een ventilator.

Racal Dana 1992 binnenwerk
Racal Dana 1992 binnenwerk

 

Het grote bord aan de bovenzijde is voor de GPIB connectie (optie). Rechts achter zie je een “ovened oscillator”, oftewel een kristaloscillator in een temperatuurgeregelde oven. Dat is de frequentiestandaard voor de tijdbasis. Deze in mijn model is van het eenvoudige type oven (optie 04A), want er is ook nog een meer stabiele oven als optie (optie 04B). Maar standaard werd deze counter voorzien van een TCXO, oftewel een temperatuur gecompenseerde kristaloscillator (optie 04T). Die is nog wat minder stabiel dan de oven die ik er in heb zitten.

Als we vervolgens het GPIB bord verwijderen, dan is het binnenwerk beter te bezichtigen:

Racal Dana 1992 binnenwerk
Racal Dana 1992 binnenwerk zonder GPIB bord

 

Onderin zie je ingeblikte ingangen. Keurig afgeschermd. Hier zie je nog een betere afbeelding van dit deel, waarbij het rechtopstaande bord het 1,3 GHz prescaler board is:

Racal Dana 1992 input section
Racal Dana 1992 input section and 1.3 GHz prescaler board

 

De onderzijde is niet zo spannend. Opvallend vond ik echter wel, dat in mijn model een plastic kapje ontbrak over het 230V gedeelte van de print. Dat werd in oudere producties nog wel toegepast. In plaats daarvan is er Kapton tape geplakt. Of dit al in de fabriek was gedaan, is mij niet bekend. Het dubbelvouwen van de tape was mijn schuld, ik heb dat later vervangen voor nieuwe tape. Bovendien heb ik een isolerende papieren laag gelegd tussen de kap en de print.

Racal Dana 1992 soldeerzijde met Kapton tape
Racal Dana 1992 soldeerzijde met Kapton tape

 

Het onderhoud
Misschien was het je al opgevallen: Eén van de dikke Elco’s leek bol te staan. Zie deze afbeelding:

Racal Dana 1992 Elco's
Racal Dana 1992 Elco’s

 

Dus die moest eens nagekeken worden. Ze zijn tenslotte al 24 jaar oud. Na het verwijderen heb ik er dikke en korte draadjes aan bevestigd, om zodoende nog een redelijke goede ESR meting te kunnen doen. Daarvoor heb ik overigens onlangs een leuk Chinees metertje gekocht, gebaseerd op een Atmega M328 controller. Download hier wat meer informatie:

Transistortester, Ook RC (2014) M328 12864 Display
Transistortester, Ook RC (2014) M328 12864 Display
Transistortester, ook RC (2014) M328 12864 display.zip
6.1 MiB
1135 Downloads
Details...

 

Meten:

Racal Dana 1992 ESR meting Elco
Racal Dana 1992 ESR meting Elco

 

Dat is zeer goed. De Elco had een waarde van 4700uF moeten hebben, maar de gemeten 5450uF is nog helemaal binnen de specs voor zo’n dikke elco. Liever wat hoger dan lager bovendien. Maar kijken we naar de ESR waarde van 0,06 Ohm, dan is dat zeer goed. Want die interne weerstand neemt toe zodra de elco degradeert.

Maar waarom stond die bovenkant dan bol? Ik heb het plastic kapje verwijderd om dat te bekijken:

Racal Dana 1992 - elco is dus nog prima!
Racal Dana 1992 – elco is dus nog prima!

 

Eeeh… niets aan de hand dus! Het was enkel maar het plastic kapje wat gaan opbollen. Dus die is er weer in gesoldeerd. Dat ging niet heel eenvoudig, gezien de dubbelzijdige print en het doorvloeien van de tin niet heel goed ging. Dus moest ik eerst de bovenkant vertinnen en vervolgens de onderkant verhitten en daarna de elco weer aandrukken. Voor de zekerheid heb ik nog een extra brug aangelegd op de plus leiding aan de bovenzijde van de print.

Toen heb ik alle schroefjes aangedraaid voor zover dat nodig was (niet echt). Maar toen viel me wat op aan de soldeerverbindingen op de print en dan vooral bij de 230V ingang. Vooral met printconnectoren kan de soldeertin wat los gaan zitten en broos worden. Dat zijn dan slechte contactpunten. Die heb ik ook gelijk maar weer voorzien van verse nieuwe tin. Dat moest even goed verhit worden om door te kunnen vloeien naar de andere kant. Tevens ook wat andere punten op de print die er wat twijfelachtig uitzagen behandeld.

Racal Dana 1992 - Slechte soldeerverbindingen
Racal Dana 1992 – Slechte soldeerverbindingen (rimpeltjes om de pennen)

 

Veel van deze counters hebben last van slechte drukschakelaars voor de knopjes op het front. Een soort rubberachtige substantie binnenin de drukschakelaars, die voor het terugveren moet zorgen, blijkt nog weleens te kunnen uitdrogen. Vooral de “eind jaren 80” modellen hebben daar last van. Die van mij is van begin 1993, dus misschien is er al een ander type schakelaar gebruikt. Of ze zijn eerder al eens vervangen. Maar mocht ik er ooit last van krijgen, dan ga ik zeker weer even naar deze video kijken (klik).

De kristaloven is al op de beurs afgeregeld door Timo PE1FOD. Belangrijk is dan altijd wel, om het apparaat voldoende op te laten warmen. Timo heeft een Rubidium frequentiestandaard. Ik ook inmiddels, maar die heb ik nog niet klaargemaakt.

Heb je vragen, of heb je hulp nodig? Schrijf hieronder dan je reactie.

Racal Dana 1991-1992-ServiceManual
Racal Dana 1991-1992-ServiceManual
Racal_Dana_1991-1992-ServiceManual.pdf
4.1 MiB
180 Downloads
Details...
Racal Dana 1991-1992-ServiceManualSch
Racal Dana 1991-1992-ServiceManualSch
Racal_Dana_1991-1992-ServiceManualSch.pdf
1.0 MiB
172 Downloads
Details...
Racal Dana 1991-1992-UserManual
Racal Dana 1991-1992-UserManual
Racal_Dana_1991-1992-UserManual.pdf
2.0 MiB
336 Downloads
Details...

11 gedachten over “Racal Dana 1992 universal counter – onderhoud”

  1. Beste Tjalling, dr OM,
    Ik heb hier een RACAL DANA 1992 die een probleempje heeft met het display.
    Bij alle digits, behalve de laatste 2 wil het middelste van de 3 horizontale segmenten slechts zwakjes oplichten.
    Dat zou een simpele reparatie moeten zijn maar ik durf het niet aan zonder schema.
    Ik verwacht dat het een kwestie van een transistortje vervangen is of een weerstandje.
    Heb jij toevallig een schema van het frontpaneel ?
    De knopjes zijn voor zover ik kan zien allemaal wel ok.
    De rest van het apparaat is een beetje mottig maar hij doet het wel.
    De laatste optie is het apparaat via GPIB aan te sturen en uit te lezen maar ik heb liever dat hij weer in goede staat is te brengen.
    73 de pe0wdm, wim de morree

    Beantwoorden
    • Beste Wim,

      Ik heb het schema voor je en zal je die e-mailen (en ze zijn hierboven toegevoegd ook). Ik zie dat alle digits behalve de laatste twee worden aangestuurd door IC4. Grote kans dat die stuk is. Het typenummer is 7218AIJI.

      Groeten, Tjalling

      Beantwoorden
  2. dr OM, het heeft even geduurd om het toestel onder handen te nemen maar hij is weer 100% operationeel.
    Ik heb een NOS exemplaar van het IC voor de display-aansturing via E-bay laten aanrukken (voor een zacht prijsje uit Engeland). Het oude IC zat al op een voetje dus heb ik dat er voorzichtig uitgewipt en het nieuwe IC er in geplaatst.
    Een vreselijke teleurstelling : nu licht de helft van de cijfers helemaal niet op en wat er wel oplicht is onzin.
    IC er weer uitgehaald en opnieuw geplaatst -> zelfde resultaat.
    Het “oude” IC teruggeplaatst en wat schetst mijn verbazing : alles is ok.
    Kennelijk hadden enkele pennen slecht contact dat door het uitnemen en weer insteken was opgeheven.
    Blijkbaar was het nieuwe IC defect. Helaas geen garantie maar van de verspilde € 5 lig ik niet wakker.
    Dank je voor je advies. Het was 100% correct. Een volgende keer ga ik eerst wat meer friemelen om slecht contact als oorzaak uit te sluiten.
    Groet, — wim —

    Beantwoorden
  3. Beste Tjalling,
    ik heb recent een RACAL-DANA 1992 gekocht. Deze 1992 heeft als software versie 8572-04.04. De teller is optisch in prima staat, geeft geen foutmeldingen en doorloopt de functionele check zonder problemen. Echter, de speciale functies, zoals vermeld op pagina 3-26 van het manual krijg ik niet geactiveerd. Ook begrijp ik het “Special Function Register Display, op pagina 3-8 niet goed.
    Heb jij ervaring met deze special functions?
    werken deze functies wel op jou 1992?
    Groet,
    Johan (PE1RHC)

    Beantwoorden
    • Hallo Johan,

      Mijn counter heeft in elk geval dezelfde firmware versie.
      Maar als ik zo mijn digitale manual lees, dan mis ik de zaken die jij noemt. Pagina 3-26 heb ik niet en op 3-8 staat bij mij heel wat anders. Zou er wellicht een kans bestaan, dat je de verkeerde manual hebt? Of kijk ik misschien niet goed, want dat kan ook hoor ;)

      Groeten, Tjalling PE1RQM

      Beantwoorden
      • Hallo Tjalling, mijn manual is de 1992-02M versie van februari 1987, publicatie nummer 980636
        Wat zie jij op het display als je “Shift” “Recall” “SF” indrukt? Bij mij komen er alleen nullen op het dispay terwijl ik een functie nummer overzicht verwacht.
        Heb jij wel eens een ratio meting gedaan (Ratio A/B). Lukte dat bij jou?
        Groet,
        Johan (PE1RHC)

        Beantwoorden
        • Dag Johan,

          Ik heb een andere manual, die je onderin het artikel hierboven ziet staan als downloads. Mogelijk is jouw manual van een speciale uitvoering?

          Shift-Recall-SF geeft bij mij ook nullen.

          Ratio A/B heb ik zopas even getest en dat werkt prima. Alleen geeft hij uiteraard pas wat weer, zodra op de B ingang iets gemeten wordt om ook werkelijk door te delen (anders deelt hij door nul, wat geen succes is).

          Beantwoorden
          • Hi Tjalling, ik heb inmiddels de ratio meting ook getest en deze werkt naar behoren. Of het het manual bij de meter hoort ga ik navragen bij de verkoper. Ook zal ik eens informeren of hij weet hoe het met de speciale functies is gesteld.
            Bedankt voor het sparren!
            Groet,
            Johan (PE1RHC)

            Beantwoorden
            • Hi Tjalling, de speciale functies werken ook! Je moet de counter eerst in de “check” mode zetten alvorens deze functies te kunnen activeren! Daar had ik dus even overheen gelezen. Ik verwacht dat e.e.a. met jou counter ook wel zal werken gezien het feit dat er dezelfde software versie in zit.
              Enfin, we hebben weer wat geleerd (RTFM…)
              Greetz,
              Johan (PE1RHC)

              Beantwoorden

Plaats een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.