Bijgewerkt op: 18-06-2010
Stel, je begint met een brandpuntsafstand van ca. 50mm en maakt een foto van twee voorwerpen op verschillende afstand van elkaar. Zoals in deze foto:
Wat gebeurt er dan als je wat verder weg gaat staan en die afstand gaat corrigeren met een grotere brandpuntsafstand?
Dit om precies te zijn:
De oranje pot in de voorgrond is even groot in beeld gebracht. Maar de gele pot in de achtergrond is nu groter in beeld dan in de eerste foto. Het diepte effect wat we zo gewend zijn door de perspectivische tekening (lijnperspectief) verdwijnt naarmate de brandpuntsafstand groter wordt gekozen (tele dus). Het beeld wordt vlakker en de achtergrond uitgerekt.
In dit voorbeeld is dat effect zelfs zo sterk, dat de gele pot op de achtergrond bij een brandpuntsafstand van ca. 200mm bijna even groot is als de oranje pot.
Zie hier de verschillen. Dit het verschil in grootte tussen het voorgrond object in beide foto’s (50 en 200mm):
Die was bewust even groot gekozen. Nu het achtergrond object:
Omdat de achtergrond wordt “uitgerekt”, neemt de scherptediepte drastisch af. Dat versterkt juist weer het diepte effect, omdat de achtergrond makkelijker onscherp kan worden weergegeven, ten opzichte van de voorgrond (handig bij portretten).
Voorbeeld:
De kat stond hier maar één meter van de bladeren, en toch zijn deze al onscherp. Dat kwam ook door het feit dat de fotograaf dan weer niet te ver van de kat verwijderd was.