In juni 2018 kreeg ik van een bevriende zendamateur wat afgeschreven broadcast apparatuur. In die sector wordt steeds vernieuwd, in verband met afschijftermijnen en het volgen van nieuwe technologieën, zoals steeds hogere resoluties voor moderne beeldschermen. Wat de reden ook is, voor amateurtelevisie (ATV) is dergelijke apparatuur nog vaak zeer geschikt. Ik had natuurlijk al wat apparatuur van mijzelf, dus dit gaf de mogelijkheid om het hele videosysteem eens te herzien. Ik heb een plan getekend op de computer en alle bekabeling is vervolgens vervangen.
Ik mocht naar de bevriende zendamateur toekomen en wat spullen uitzoeken (ik heb hem een donatie gedaan). In grote lijnen heb ik de volgende apparatuur uitgezocht:
- 32 x 32 CVBS (PAL composiet analoog SD) matrix: dit is een enorme videorouter met 32 ingangen en 32 uitgangen. Iedere ingang kan geschakeld worden naar meerdere uitgangen. Deze matrix heeft ook 32 x 32 gebalanceerde 2 kanaals (stereo dus) audio aansluitingen, die normaal gesproken gekoppeld zijn aan de videoaansluitingen. Echter kan ieder audiokanaal (links en rechts afzonderlijk) met “breakaway” ook los geschakeld worden naar een andere uitgang. Alle inkomende en uitgaande audiolevels zijn instelbaar in een menu. Erg luxe om nooit meer in te zitten over de audiolevels naar de monitoren en zenders. Ideaal apparaat dus als centraal punt in mijn AV (audio/video) kast.
- 8 x 8 SD-SDI matrix: dit is een videorouter voor SD resolutie serieel digitaal (SDI) video. Iedere ingang kan geschakeld worden naar meerdere uitgangen.
- Videoprocessor CVBS en SD-SDI (serieel digitaal). Dit is een alles in 1 apparaat voor SD resolutie video voor normvertaling (NTSC naar PAL bijvoorbeeld), ProcAmp (contrast, brightness, H/V, sharpness, level gain, etc), TBC, timing en meer. Ook kan dit apparaat gebruikt worden voor videostandaard conversie van bijvoorbeeld SDI naar CVBS (geen audio).
- Blackmagic Decklink PCI-E kaart voor SD en HD SDI video in en uit de PC. Ik heb een aantal varianten gekregen. Zelfs 1 met een analoge in en uitgang. Maar die kaart heeft technische problemen. Ik ga waarschijnlijk een model gebruiken met SDI in en uit en CVBS uit. Dit is ideaal om eigen video’s te laten zien en om titels te genereren met leuke dynamische content. Hiervoor is een technische kennis noodzakelijk om met professionele videonormen om te kunnen gaan, inclusief de daarbij behorende software.
- 8 x 2 gebalanceerde analoge audio switch: iedere ingang kan geschakeld worden naar 1 van de uitgangen (preview en program). Ook levels kunnen per kanaal geregeld worden, inclusief bass, treble en balans.
Wat ik al had van mijzelf (monitoren, zenders en ontvangers worden hier niet genoemd):
- Analoge audiomixer van Yamaha (MG124cx) met zowel gebalanceerde als ongebalanceerde audio in- en uitgangen.
- Analoge CVBS videomixer van Panasonic (WJ-AVE5) met twee ingangen en twee uitgangen.
- Quad videogenerator voor CVBS van Panasonic.
- Audio processor Behringer voor analoge gebalanceerde audio.
- Capture donge PC (UTV007)
- SDI naar PAL converter (inclusief audio).
- Uiteraard een serie analoge camera’s, waarvan de meest gebruikte zijn: 2x Sony EVI-D100 en 3x VP-AP800’s.
- Draadloze microfoon Sennheiser
- Videoscaler
Ik probeer alle bedrading te tekenen in een schema, zodat ik later ook nog kan begrijpen hoe het in elkaar zit. Hier is een voorbeeld van deze tekening (hij is nog niet helemaal af):
Voor het bovenstaande schema heb ik KiCad gebruikt, wat eigenlijk bedoeld is voor schema en PCB design van elektrische schakelingen. Ik vond het prima werken voor mijn doel.
Hier is het systeem in werking tijdens een ATV contest. De PC is het middelpunt!
Het systeem zal zich steeds verder uitbreiden. Zo zijn er draadloze microfoons aangesloten, ideaal om met een dasspeld microfoontje je vrij te kunnen bewegen in de shack. Ik wil ook het audio terug kunnen horen, zodat ik ook even naar de werkplaats in de tuin kan gaan, terwijl we in gesprek kunnen blijven op de repeater. Ik gebruik daar nu een draadloze luidspreker voor die werkt op 863MHz. Ik wil eens iets permanenter naar de werkplaats, ook met een videobeeld. Een draadloze videolink zit vaak te dicht bij een ATV frequentie, dus ik moet nog even denken over een alternatief. Ik zou bijvoorbeeld een TV modulator kunnen aansluiten op een ongebruikte coax kabel, die naar de werkplaats ligt. TV-tje eraan en klaar! Daar denk ik nog even over na.
Ook zal ik op één van de monitor aansluitingen een Waveform monitor aansluiten. Ik heb een Waveform monitor met CVBS en SDI ingang. Van beide systemen is er een Mon aansluiting beschikbaar op de videorouters.
Ook wil ik in de toekomst het zendersysteem aanpassen. Er komt één baseband modulator die met een losse videodistributieversterker aangesloten zal worden op alle zenders (behalve de 70cm modulator). De 23 en 13cm zender zal op basis van een Uni-TX gebouwd worden.