Ditmaal een heel ander type project, dan wat je normaal gesproken gewend bent op deze site. Toch leek het me leuk om jullie mee te nemen in dit omvangrijke project. We hebben hier thuis namelijk een nieuwe geïsoleerde schuur / werkplaats laten bouwen. Eigenlijk is het een uitbreiding op een bestaande schuur, waarbij een oud tuinhuisje het veld moest ruimen. De ontwerpschets heb ik zelf gemaakt, de bouw en het technische ontwerp is door Bouwbedrijf Offereins uitgevoerd. De afwerking aan de binnenzijde en het schilderwerk aan de buitenzijde heb ik zelf gedaan. De oude situatie zag er ongeveer zo uit (2009!):
Dit heeft een lange tijd uitstekend gefunctioneerd, maar het houten schuurtje begon vanaf ca. 2014 erg slecht te worden. Zo waren veel planken verrot en daardoor was er een grote muizenoverlast. Daarnaast was het dak heel erg gaan lekken, dus ook binnenin begon de vochtigheid alles te vernielen.
De bestaande stenen schuur (op de foto rechts, geschakeld met de schuur van de buren) was nog altijd prima, maar er was totaal geen sprake van isolatie. Bovendien was dit deel maar 2×3 meter en daardoor veel te klein om lekker in te klussen en om er daarnaast ook nog allerlei spullen in op te slaan.
Hieronder een foto verslag (zie ook de tekst onder de foto’s) van het ontwerp, de bouw door het bouwbedrijf en de afwerking aan de binnenzijde (en schilderwerk buiten) door mijzelf. Ik zal de details wat beperken. Mocht je vragen hebben, stel deze gerust in het reactieformulier.
Februari-september 2016 – ontwerp, materiaalkeuze en intakes bouwbedrijven
Het eerste ontwerp heb ik in Sweet Home 3D gemaakt. Hier is een screenshot van de laatste aanpassing:
Het nieuwe deel moest geschakeld worden aan het oude gedeelte. Dat zou dan één grote schuur/werkplaats vormen. De plaats van de deuren heb ik een aantal malen veranderd. De deuren in het oude deel was de eerste logische keuze, maar achteraf gezien zou dat die ruimte niet erg efficiënt maken. Maar door ook de deuren te plannen in het nieuw te bouwen deel, kan je kosten besparen (uitfrezen stenen muur oude gedeelte niet nodig en minder nieuwe materialen op de plaatsen van de deuren).
De keuze van het bouwbedrijf zal ik niet teveel toelichten. Maar in het kort; vele bedrijven kregen alweer de wind in de zeilen zo net na de crisis en communicatie was daardoor niet altijd makkelijk. Met Offereins ging dat wel goed en we hadden een goede klik.
In de eerste instantie had ik de schuur volledig van steen bedacht. Na de intake met het bouwbedrijf werden mij een aantal problemen snel duidelijk: de schuur zou dan een veel duurdere fundering moeten krijgen vanwege het grote gewicht van de stenen muren en het type grond wat wij hebben. Ons woonhuis staat op heipalen en dat wilden we eigenlijk zien te voorkomen voor de schuur. Een volledig stenen muur was tevens een stuk duurder, omdat alles met de hand gemetseld moest worden. Om nu na 30 jaar nog een matchende gele steen te vinden die gelijk lijkt met de oude schuur, was ook lastig (maar niet onmogelijk hadden we al onderzocht).
We hebben besloten om de achtermuur wel van steen op te trekken en de rest van duurzaam hout te maken. De achtermuur zit direct aan een openbaar toegankelijk hofje en is op deze manier bestendiger tegen alles wat daar kan gebeuren. Het is ook wat bestendiger tegen vandalisme en als kids een voetbal tegen de wand schoppen, is ook niet zo erg merkbaar nu. In die muur is een stevige paneeldeur bedacht. Dit was mijn 3D ontwerp uit Sweet Home 3D
De hoogte van de schuur is net als de schuur van de buurman wat hoger dan het bestaande schuurtje. Na het isoleren zou dat geen fijne plafondhoogte opleveren (ca. 2m). Daarom hebben we de plafondhoogte nu op ca. 2,45m bedacht.
De zijkant en de voorzijde zijn gemaakt van duurzaam hout (Van den Top). We hebben een aantal houtsoorten overwogen en hebben gekozen voor de duurzaamheidsklasse 2 voor de buitenzijde. Er kan dan namelijk voor bijvoorbeeld Red Cedar (naaldhout) gekozen worden, wat veel lichter is dan hardhout (zoals bijvoorbeeld Bankirai). Toch is Red Cedar zeer duurzaam. Vervangen van de buitenplanken na zeg 20 tot 30 jaar is ook niet zo heel moeilijk. Het dragende binnenframe en het dak is van Douglas hout (duurzaamheidsklasse 3). Het hout voor de binnenwandmontage, isolatie en de kozijnen is van vuren. Dat is aan de binnenzijde afgetimmerd met gips.
Het bouwbedrijf ging inkopen en afspraken werden ingepland.
September 2017 – Slopen en grond voorbereiden
Eerst moest het oude schuurtje gesloopt worden en laat ik daar nou net goed in zijn!
Een groot deel van het oude schuttinghout hebben we geschonken aan De War (Amersfoort). Daarom moesten de spijkers en de schroeven er zo veel mogelijk uit gehaald worden. Ze kwamen dat netjes in twee delen ophalen.
Vraag aan buurman of hij wil helpen om de boom te verwijderen en voor je hebt geknipperd met je ogen, is ie weg!
Het bouwbedrijf moest nog even wachten op de kozijnen. Dus kon ik alvast beginnen met de afwerking. Want die nam ik zelf voor mijn rekening.