Project uitbreiding schuur/werkplaats 2016-2017 (samen met bouwbedrijf) – deel 2

Dit is een vervolg op deel 1. In dit gedeelte is vooral de afwerking te zien. Dit gedeelte heb ik zelf gedaan (soms met hulp van vrienden/familie). De keuze voor het meubilair en de overige inrichting komt later in een derde deel. Deze artikelen zijn nog niet af.

Oktober 2016

De buitenkant was nu helemaal af.

 

De gipsnaden heb ik versterkt met gipsband en afgestreken met gipsvulling

 

Dat moest wel een paar keer aangevuld worden, want het slonk toch wat in

 

De naden vullen van het plafond was een vreselijke klus. Meermalen aanbrengen en daarna opschuren.

 

Het oude schuurdeel was nog niet geïsoleerd. Daar kwam het bouwbedrijf nog een keer voor terug. De vlek is gelekte olie, geen vocht

 

Hier hebben ze houtvlokplaten gebruikt waar al isolatie op aangebracht was.

 

In dit deel kwamen de leidingen op de muur. Dit is toch het “vieze” schuurdeel.

November 2016:

Het was al flink aan het afkoelen. Ik kon wel wat aan de binnenzijde schilderen.

Hier had ik besloten om het vuren raamkozijn gewoon mooi af te werken, zonder moeilijk te doen met een vensterbank etc.

 

We moesten de vloer nog egaliseren. Helaas was de temperatuur al te ver gezakt en moest dit lang op zich laten wachten

 

De gipsplaten hebben we (mijn schoonvader en ik) afgewerkt met glasweefselbehang. Dit geeft stevigheid, bedekt oneffenheden en ziet er mooi uit. Dit heb ik later geschilderd met muurverf. Op de foto is te zien, dat we net iets te kort kwamen. Te weinig om een hele rol aan te schaffen. Hier zou toch de werkbank gaan komen.

 

Buiten was het inmiddels erg koud geworden en door het stoken (elektrische verwarming) in de schuur, begon er binnen erg veel condens te vormen op het stukje dak van het oude gedeelte. Er straalde ook veel koude vanaf. Dus tijd voor een koof.

De koof heb ik met mijn schoonvader gemaakt. De houtblokjes zijn in de verf gezet ter bescherming tegen houtrot, vastgezet met schroeven en daartussen kwamen piepschuimplaten. Deze platen waren met een beetje afstand tot het koude beton gemonteerd (lijm). Daarna zijn op de houtjes gipsplaten gemonteerd en voor de netheid is een kunststof hoekprofiel geplakt en is de koof geschilderd.

 

LED panelen als werkbankverlichting:

Bedrijven gebruiken voor in systeemplafonds steeds vaker LED panelen. Deze hebben dan ook standaard formaten, zoals bijvoorbeeld 60x60cm, 60x30cm, etc. Een gipsplaat is ook 60cm breed, dus dat bracht mij op het idee, om twee van die 60×60 panelen te monteren in het plafond. Ik heb bewust voor de lichtkleurtemperatuur van 5000k gekozen. Dat vind ik heel fijn werklicht.

Het zijn 36W panelen geworden met meer dan 100 lumen per Watt (4000 lumen in totaal geloof ik per paneel). Deze zijn ongeveer boven de werkbank gepositioneerd. Deze panelen hebben een vrij brede afstraling. Het is verstandig om de afstand tussen de panelen niet te klein te maken. Voor zover ik me kan herinneren, heb ik iets van 2 meter aangehouden en ook iets meer dan 1m vanaf de zijwanden.

Ik ben achteraf gezien zeer verrast door de hoge kwaliteit van deze panelen

De staaldraden en hangers had ik als optie erbij gekocht. Maar het was niet strak te krijgen, dus dienen ze nu enkel als valbeveiliging. De panelen zijn nu met schroeven (naast paneel) en ringen vastgezet.

 

Resultaat. Zie de mooie egale verspreiding van het licht op werkbankniveau.

De witte draden zijn voor een dimmer (0-10V), die ik later nog eens moet aanbrengen.

 

December 2016

De lelijke muur heb ik afgetimmerd met het hout van het oude schuurtje. Het was ook wel weer leuk om dat terug te laten komen.

 

De beste planken verzamelen en schoonmaken (tevens ontvetten voor schilderen).

 

Zagen en schroeven… Voor het schroeven gebruikte ik een slagschroevendraaier. Dat werk zeer fijn, al moet je wel oordopjes in hebben!

 

Ik had nog piepschuim over, dus daar heb ik nog een laagje van gebruikt om eventueel ingetrokken koude te isoleren.

 

De deurpost heb ik gemaakt van een afgezaagde plank en met behulp een bovenfrees. Ik moest me wel behelpen met een primitieve werkbank: een behangtafel!

 

Klaar voor de kwast!

Maart 2017

Egaliseren vloer:
Eindelijk was het een moment niet zo koud en kon ik de betonvloer egaliseren.

Eerst primer aanbrengen

 

En dan laten vloeien. Ik merkte wel een beetje dat de Egaline al even had gelegen. Maar ach, het was prima gelukt voor de schuur

Iets eerder had ik overigens al de plintjes gemaakt. Robbert heeft helpen lakken. De plintjes heb ik gemaakt van geschaafd vurenhout. Een mooie rand is met de bovenfrees gemaakt. Aflakken is met blanke lak gedaan.

Robbert aan het lakken

 

De plinten zijn geplakt met Polymax

April 2017

Laminaat leggen samen met mijn schoonvader:

Ik heb overigens voor laminaat gekozen, omdat dit goedkoop was en goed geïsoleerd was (met de matten eronder). Ik heb ook industrieel vinyl overwogen, betonverf en een epoxyvloer. Allemaal duurder en minder comfortabel. Deze set mooie laminaat was in de aanbieding bij de Hornbach voor een spotprijsje. De kwaliteit is best ok.

En bij de Ikea had ik een leuk keukenblokje gekocht. Deze is gemaakt uit een eenvoudig metalen frame.

En er moesten natuurlijk ook kasten komen. Veel kasten!

Op dit deel had ik nog geen plinten gemonteerd, zodat de kasten eerst goed tegen de muren geplaatst konden worden. Later zijn de plinten er tussen gemonteerd.

 

<- Ga naar deel 1Ga naar deel 3->

 

Laat gerust een reactie achter! Dat wordt altijd gewaardeerd.

2 gedachten over “Project uitbreiding schuur/werkplaats 2016-2017 (samen met bouwbedrijf) – deel 2”

Plaats een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.