PI6ATS onderging in 2013 een renovatie. Bijna alles werd vervangen. Een groot team heeft zich daarmee bezig gehouden. Lees op de website van PI6ATS daar meer over. Zowel de besturing (control), als het audiogedeelte (LF) zijn in in één 19 inch behuizing gekomen. Chris PA3CRX en ik hebben ons met deze modules bezig gehouden.
Dit artikel gaat niet zozeer over de technische inhoud, want dat staat al op andere plekken. Indien bekend, zullen die links hier geplaatst worden. Omdat ik het audiogedeelte heb gemaakt (specifiek de audiomixer en squelches, niet de basisband modulator), kun je die beschrijving op deze interne link vinden: Link. (artikel wordt herzien)
Hier volgt nu een beschrijving (vooral foto’s) van de inbouw en afregeling van de control/LF modules.
Chris had een lege 19″ behuizing liggen, die hij van Peter PA3CWS had gekregen. Deze behuizing had Chris helemaal gestript, op de voeding na. Deze konden we namelijk nog wel gebruiken. Dit zat er oorspronkelijk in:
Deze potmeters had Chris nog liggen en bleken later ideaal te zijn voor montage aan de voorkant voor het audiodeel. En dan wel specifiek de linker exemplaren met het korte asje: dan kan er minder snel per ongeluk tegenaan gestoten worden, waarbij de vaste instelling wordt ontregelt.
Gelukkig zat er ook nog een aluminium frontplaat bij, die volledig vrij van gaten was. Dus daar ben ik mee bezig gegaan. Chris had de gaten reeds afgetekend en ik heb ze met een conische plaatboor geboord. Bovenop zie je het chassisdeel liggen, die later gemonteerd ging worden.
Toen ben ik gaan passen en meten, want de prints moesten ingebouwd gaan worden. Ik wilde goed uitkomen met de kabels en het moest mogelijk zijn om later eventueel nog uit te kunnen breiden. Dus loze ruimte moest ook goed bewaard blijven. Omdat in een 19″ behuizing geen schroefkoppen mogen uitsteken aan de dekselzijden (anders schaaft dat tegen de onder- en bovenliggende apparaten), heb ik gekozen om deze vast te solderen aan de vaste bodemplaat. Met de dremel heb ik delen kaal gemaakt en met soldeervet en twee soldeerbouten zijn de schroeven in vloeibare tin geplaatst. Laten stollen en vast!
Het frontje is weer bestickerd met behulp van de methode zoals ik dat hier beschreven had.
Even kijken of het goed past. De A4 afdruk was te klein, dus moest ik even goed uitmeten waar de las het minste zou opvallen. Vervolgens heb ik de afdruk in twee delen gesplitst.
En zo is het geworden:
De grote test en tevens duurtest:
Toen ben ik naar Chris gegaan en daar mocht hij zijn eigen print gaan aansluiten. Alles werkte gelukkig. Chris PA3CRX aan het solderen:
Even wat testsignaaltjes er op:
Alles is inmiddels in bedrijf bij PI6ATS in Soest. Het werkte prima, al gingen er wel twee voedingen stuk (Chinese crap). Die zaten niet in bovenstaande module. Wij hadden een trafootje gebruikt, zoals je hierboven kunt zien.
Ook klinkt het audio nog wat dun. Waarschijnlijk komt dat door de lage ingangsimpedantie van de basisband modulator. Dat in combinatie met de 1uF MKT uitgangscondensator in serie op de uitgang van de hierboven beschreven audiomixer, vormt dat een hoogdoorlaatfilter. Binnenkort gaan we die parallelweerstand van 604 Ohm in KingComms baseband verhogen naar ca. 10k.
Een mooie en duidelijke reportage Tjalling .
Gr Ton PE1BQE
Dank je Ton!